Τρίτη ηλικία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) άτομα που ανήκουν στην Τρίτη Ηλικία (δηλαδή άνω των 65 ετών) βρίσκονται σε κίνδυνο για υποθρεψία, απώλεια βάρους και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών(1).

Συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα, πρόωρος κορεσμός και δυσκολία στη κατάποση, καθώς και συνοδά νοσήματα, όπως νόσος Parkinson, Alzheimer και άνοια επηρεάζουν την διατροφική κατάσταση των ηλικιωμένων (3,2,4).

Η χρήση υπερθερμιδικών και υπερπρωτεϊνικών σκευασμάτων εντερικής διατροφής συστήνεται για συμπληρωματική χορήγηση όταν δεν επαρκεί η κοινή διατροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού, σοβαρή νευρολογική δυσφαγία, ύστερα από κατάγματα ισχίου και ορθοπεδικά χειρουργεία και σε ανορεξία λόγω κατάθλιψης. Επίσης, υπερπρωτεϊνικά σκευάσματα συστήνονται για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ελκών κατακλίσεων.

Οι σειρές που ενδείκνυνται για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι οι εξής:

Βιβλιογραφία:

  1. World Health Organization –www.who.int/nutrition/topics/ageing/en/index1.html
  2. D. Volkert , Y.N. Berner, E. Berry, T. Cederholm, P. Coti Bertrand, A. Milne, J. Palmblad, St. Schneider, L. Sobotka, Z. Stanga, DGEM R. Lenzen-Grossimlinghaus, U. Krys, M. Pirlich, B. Herbst, T. Schu¨tz, W. Schro¨er, W. Weinrebe, J. Ockenga, H. Lochs “ESPEN guidelines on Enteral Nutrition: Geriatrics”, Clinical Nutrition (2006) 25, 330–360
  3. Jamie M. Sheard1,2*, Susan Ash1, George D. Mellick3, Peter A. Silburn4, Graham K. Kerr1,2, “Malnutrition in a Sample of Community-Dwelling People  with Parkinson’s Disease”, PLOS ONE | www.plosone.org, January 2013 | Volume 8 | Issue 1 | e53290
  4. Dorothee Volkert a, *, Michael Chourdakis b, Gerd Faxen-Irving c, Thomas Frühwald d, Francesco Landi e, Merja H. Suominen f, Maurits Vandewoude g, Rainer Wirth a, h, St!ephane M. Schneider I, “ESPEN guidelines on nutrition in dementia”, Clinical Nutrition xxx (2015) 1e22
espa
espa